Forskjellen mellom porselen og steingods

You are here:

Keramiske produkter

Forskjellen mellom porselen og steingods er for mange en usikkerhet. Det er vanlig i annonser og reklame å fortelle hvis en kopp eller tallerken er av steingods eller porselen, men hvor mange vet egentlig forskjellen mellom de to?

Begge er keramiske produkter, det vil si at de er fremstilt ved å tørke leire over åpen ild eller i ovn, så de tilhører samme familie av ikke-metalliske materialer. Keramikk er betegnelsen på både fremstillingen og selve godset, og det finnes flere typer foruten porselen og steingods. Du har sikkert hørt om både leirgods og flintgods, som er to andre typer.

Porselen og Steingods

Porselen er laget av en spesiell type hvit leire, kaolinleire, som kommer fra porselenets opprinnelsesland Kina. I Kina begynte man allerede for over tusen år siden å lage porselensprodukter av den hvite kaolinleiren, og det vokste i popularitet. Det kinesiske hoffet likte porselen godt og var gode kunder til porselensmakeren og storhetstiden for kinesisk porselen kom under Ming-dynastiet.

Steingods er ikke laget av den hvite kaolinleiren, men av annen lys leire som brennes ved høye temperaturer. I fremstillingen smelter (sintrer) glasuren sammen med den relativt tettpakkede leiren, noe som gir det karakteristiske utseendet som vi så vel kjenner igjen. Egentlig er steingods så hardt at det ikke er behov for å sette glasur på det, men vi gjør det uansett av estetisk grunn.

Ikke bland sammen begrepene steingods og leirgods – tenk på navnet; steingods er hardt som stein og tåler støyter og slag godt, imens leirgods er mykt og porøst som leire og tåler ikke særlig mye.